ПОПУЛЯРНИ МЕЛОДИИ ПОД ЕСЕННОТО НЕБЕ ПОДАРИХА НА ПУБЛИКАТА СЛИВЕНСКИТЕ СИМФОНИЦИ

Концертите под открито небе са приятно преживяване. Но последният концерт на Сливенския симфоничен оркестър пред зала Сливен събра толкова много публика, че вдъхнови музикантите да й създадат максимално удоволствие. За доброто музикално настроение спомогнаха отличните гостуващи солисти – цигуларката Красимира Султанова и акордеонистът Стоян Караиванов. Публиката от своя страна се радваше възторжено на всяко тяхно красиво изпълнение.

00.-Чело jpg

Концертът „Есенни нюанси“ бе многоцветен и многозвучен, като сезона, на който беше посветен, конструиран в две части. След музикалния преамбюл „Отвличане от сарая“ /увертюра/ от Моцарт, публиката беше „отвлечена“ в магията на танците. Те бяха различни – унгарски, норвежки, славянски и чисто български – тракийски, пресъздадени в произведения на Брамс, Григ, Дворжак и Петко Стайнов, от които най-завладяващи, по презумпция бяха унгарските и българските. Да не говорим за страстните аржентински танга на вдъхновения млад акордеонист на финала. Сред морето от танци оживя и танцът на малките лебедчета от Лебедовото езеро на Чайковски.

Музикалните атракции побра втората част, одухотворена от очарователни солисти. Завесата към нея вдигнаха Циганските напеви на Пабло Сарасате, изпълнени с прецизна техника и артистично майсторство от Красимира Султанова. Веднага след това тя поднесе на публиката, блестящо нюансирано, разкошното цигулково соло от знаменитата оркестрова „Медитация“ на Жул Масне. Връх на емоциите на публиката цигуларката събра с виртуозното изпълнение на великолепния „Чардаш“ на Виторио Монти.

23-годишният акордеонист и баянист Стоян Караиванов вдигна емоционалния градус с бляскавото си жанрово изпълнение на аржентинските ритми на Антонио Пиацола – Либертанго и „Адиос, Нонино“. Да не говорим за любимата на много поколения, световноизвестна  страстна „Ла Компарсита“, авторът на която едва ли всички, които я обичат, знаят – Жерардо Родриго. Публиката остана очарована и от музикалния калейдоскоп от популярни руски песни, който той изпълни на бандолеона си виртуозно – а в една музикална публика може да има „фили“ и „фоби“ само към доброто изпълнение. Впрочем, в България този инструмент, по-малък, но сходен с акордеона, не е особено познат. Но младият класически акордеонист Стоян Караиванов ненапразно става все по-познато лице в музикалната общност.

В кулминацията на концерта, към вдъхновените изпълнения на младия музикант се присъедини и несъмненото професионално майсторство на Красимира Султанова. Двамата подариха на публиката музиката от филма „Усещане за жена“ и тя оцени дуета им по достойнство, макар че всички неведнъж са се удивлявали на невероятното танго на Ал Пачино и Габриел Анур, написано така вдъхновено от аржентинеца Карлос Гардел.

Със солидната подкрепа на сливенските симфоници, двамата солисти изпълниха още едно жанрово произведение – „Обливион“ на Пиацола. И сложиха венеца на приятния концерт с Хоро стакатото на Динику, Владигеров.

Втората част на музикалния калейдоскоп „Есенни нюанси“ се проведе под светлината на звездите. Липсата на подходящо осветление не попречи обаче нито на оркестъра, нито на солистите. И когато градското осветление се сети да се включи във финалната част на концерта, той завърши под гръмки аплодисменти.

Диригентът Маестро Караминков ги прие с ръка на сърцето и обяви, че на следващия концерт на 8 октомври, вече в зала,  публиката я чакат още по-големи изненади. Тогава нашумелите млади пианисти Братя Игнатови ще свирят със симфоничния оркестър на Сливен.

                                                                                            Щилияна ВАСИЛЕВА

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.